Mi az igazság?

Mi az igazság a kovászról?

Ha valóban egészséges és ízes kenyeret akarsz enni, készíts kovásszal készült kenyeret!

A legjobb a teljes őrlésű liszt. Mint ahogy a neve is mondja, ez a liszt TELJES. Minden alkotó elem benne van, értékes vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek.

A mi ősbúzánk a tönköly, ha teljes őrlésű tönkölybúzából készítesz kenyeret, nemcsak az értékes alkotórészektől leszel egészségesebb, hanem a tested –lelked tisztább, harmonikusabb lesz a tönköly ősi energiájától.

életmód >>> Móksha csepp rendelés: liza.moksa@gmail.com

kenyér

 

A kovász készítéséhez 3 dolog kell: liszt, víz és idő. Nem kell hozzá élesztő!

Így készül:

Első nap: 10 dkg liszthez adj 1 dl langyos vizet, jól keverd el és tedd langyos helyre! Készítheted egy szokásos befőttes üvegben is, amit textil vagy papírszalvétával letakarsz.

Másnap ismételd meg a műveletet: adj a kovászhoz 10 dkg lisztet és 1 dl langyos vizet, keverd össze, tedd vissza a meleg helyre!

Harmadnap újra adj hozzá 10 dkg lisztet és 1 dl vizet, keverd össze, tedd a meleg helyére!

Negyednap nézd meg a kovászt: ha buborékos és kellemes savanykás az illata, kész van, süthetsz vele.

Kb. 60 dkg liszthez add a kovászmennyiség felét, sót és langyos vizet, alaposan dolgozd ki a tésztát, keleszd duplájára, és süsd meg a kenyeret!

kisült kenyér

bienias

A kovász maradékához ugyanúgy, mint először, adj még kétszer lisztet és vizet,              majd a kész kovászt tedd a hűtőbe, így később is felhasználhatod, ha kenyeret                akarsz sütni. A hűtőben, textillel letakarva sokáig eláll.

Jó étvágyat!

 

Forrás: http://www.noltv.hu/video/5249.html

Köszönet: sxc.hu, beverlyLR, bienias

 

 

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!