Ha valóban egészséges és ízes kenyeret akarsz enni, készíts kovásszal készült kenyeret!
A legjobb a teljes őrlésű liszt. Mint ahogy a neve is mondja, ez a liszt TELJES. Minden alkotó elem benne van, értékes vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek.
A mi ősbúzánk a tönköly, ha teljes őrlésű tönkölybúzából készítesz kenyeret, nemcsak az értékes alkotórészektől leszel egészségesebb, hanem a tested –lelked tisztább, harmonikusabb lesz a tönköly ősi energiájától.
életmód >>> Móksha csepp rendelés: liza.moksa@gmail.com
A kovász készítéséhez 3 dolog kell: liszt, víz és idő. Nem kell hozzá élesztő!
Így készül:
Első nap: 10 dkg liszthez adj 1 dl langyos vizet, jól keverd el és tedd langyos helyre! Készítheted egy szokásos befőttes üvegben is, amit textil vagy papírszalvétával letakarsz.
Másnap ismételd meg a műveletet: adj a kovászhoz 10 dkg lisztet és 1 dl langyos vizet, keverd össze, tedd vissza a meleg helyre!
Harmadnap újra adj hozzá 10 dkg lisztet és 1 dl vizet, keverd össze, tedd a meleg helyére!
Negyednap nézd meg a kovászt: ha buborékos és kellemes savanykás az illata, kész van, süthetsz vele.
Kb. 60 dkg liszthez add a kovászmennyiség felét, sót és langyos vizet, alaposan dolgozd ki a tésztát, keleszd duplájára, és süsd meg a kenyeret!
A kovász maradékához ugyanúgy, mint először, adj még kétszer lisztet és vizet, majd a kész kovászt tedd a hűtőbe, így később is felhasználhatod, ha kenyeret akarsz sütni. A hűtőben, textillel letakarva sokáig eláll.
Jó étvágyat!
Forrás: http://www.noltv.hu/video/5249.html
Köszönet: sxc.hu, beverlyLR, bienias
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: