Keleti filozófia alapján kidolgozott rendszer, amely az ember és a természet egyensúlyát tartja elsődlegesnek. A hagyományos japán étkezésen alapul. Nem csupán étrend, hanem életmód.
Olyan ételeket tartalmaz és ajánl, amelyek kiegyensúlyozzák a szervezetet: például figyel a tökéletes sav-lúg egyensúlyra, a nátrium-kálium és a vércukorszint egyensúlyban tartására. Hiszi, hogy az egészség záloga a jól működő emésztőrendszer, ezért csak tiszta, vegyszermentes ételeket használ. Mindezek érzelmi, mentális kiegyensúlyozottságot és magas erőnlétet eredményeznek.
Filozófiája szerint a mérsékelt övi ember megfelelő tápláléka elsősorban a növények: teljes értékű gabonák – főleg a barnarizs – zöldségek, babfélék, természetes szójabab, magok, diófélék, tengeri füvek. Fontosak a helyben termett idénygyümölcsök. Az állati eredetű ételek közül a halak, és a tengerek mentén a kagylók ajánlottak.
Móksha csepp rendelés: liza.moksa@gmail.com
Különböző főzési módszerekkel energetizálja az ételeket: főz, párol, pirít, blansíroz, dinsztel.
Nem használ tejet és tejterméket, cukrot, burgonyát – helyettük például rizstejet, édesítésre gyümölcsöt vagy aszalt gyümölcsöt használ.
Tisztított vizet vagy forrásvizet ajánl, a főzéshez is.
Az ételek arányai az étkezésben:
A gyümölcsöket főzve, aszalva, frissen is ajánlja, a magféléket pirítja.
Vannak makrobiotikus italok, mint például a rizstea vagy a pirított gabonából készült kávé.
4 adag, főzési idő 20 perc, össz. ár: 700 Ft
Hozzávalók:
A jégcsapretket kis kockákra vágjuk a brokkoli szárával együtt, majd a leheletnyi hevített olajon a tengeri sóval együtt, kevergetve 10 percig dinszteljük, szükség szerint öntünk hozzá kevés vizet. Felengedjük a többi vízzel és felforraljuk, 3 percig főzzük, majd beletesszük a brokkoli rózsáit és néhány perc alatt puhára főzzük. Félrehúzzuk és merülő mixerrel krémesre keverjük. Tálaláskor díszítjük a petrezselyemzölddel és a vékony sárgarépa csíkokkal.
Fotók: http://www.makrobio.hu és sxc.hu