Makrobiotika

Keleti filozófia alapján kidolgozott rendszer, amely az ember és a természet egyensúlyát tartja elsődlegesnek. A hagyományos japán étkezésen alapul. Nem csupán étrend, hanem életmód.

Olyan ételeket tartalmaz és ajánl, amelyek kiegyensúlyozzák a szervezetet: például figyel a tökéletes sav-lúg egyensúlyra, a nátrium-kálium és a vércukorszint egyensúlyban tartására. Hiszi, hogy az egészség záloga a jól működő emésztőrendszer, ezért csak tiszta, vegyszermentes ételeket használ. Mindezek érzelmi, mentális kiegyensúlyozottságot és magas erőnlétet eredményeznek.

 

Filozófiája szerint a mérsékelt övi ember megfelelő tápláléka elsősorban a növények: teljes értékű gabonák – főleg a barnarizs – zöldségek, babfélék, természetes szójabab, magok, diófélék, tengeri füvek. Fontosak a helyben termett idénygyümölcsök. Az állati eredetű ételek közül a halak, és a tengerek mentén a kagylók ajánlottak.

 

 

 Móksha csepp rendelés: liza.moksa@gmail.com

Különböző főzési módszerekkel energetizálja az ételeket: főz, párol, pirít, blansíroz, dinsztel.

Nem használ tejet és tejterméket, cukrot, burgonyát – helyettük például rizstejet, édesítésre gyümölcsöt vagy aszalt gyümölcsöt használ.

Tisztított vizet vagy forrásvizet ajánl, a főzéshez is.

Az ételek arányai az étkezésben:

A gyümölcsöket főzve, aszalva, frissen is ajánlja, a magféléket pirítja.

Vannak makrobiotikus italok, mint például a rizstea vagy a pirított gabonából készült kávé.

Hoztam egy isteni krémlevest:

Brokkoli krémleves jégcsapretekkel

4 adag, főzési idő 20 perc, össz. ár: 700 Ft

 

Hozzávalók:

A jégcsapretket kis kockákra vágjuk a brokkoli szárával együtt, majd a leheletnyi hevített olajon a tengeri sóval együtt, kevergetve 10 percig dinszteljük, szükség szerint öntünk hozzá kevés vizet. Felengedjük a többi vízzel és felforraljuk, 3 percig főzzük, majd beletesszük a brokkoli rózsáit és néhány perc alatt puhára főzzük. Félrehúzzuk és merülő mixerrel krémesre keverjük. Tálaláskor díszítjük a petrezselyemzölddel és a vékony sárgarépa csíkokkal.

Forrás:http://www.makrobio.hu/index.php/etelek-receptek

Fotók: http://www.makrobio.hu és sxc.hu


 

 

Címkék: ,
Tovább a blogra »